Индустриалното производство в Япония се сви с 3,4% през юни

Индустриалното производство в Япония забави темпа си на растеж през юни, предоставяйки пореден негативен сигнал за третата най-голяма икономика в света.

Правителственият измерител спадна с 3,4% на месечна база през юни според данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Месец по-рано бе отчетен значително по-лек спад от 0,7%, припомня WBP Online.

Въпреки че анализаторите очакваха рязкото понижение, залагайки на спад от 3,3 на сто, оценките им се оказаха по-оптимистични от реалността. На годишна база индустриалното производство нарасна с 3,1% през шестия месец на годината след разширението с 1% през май.

Същевременно използваният капацитет намаля с 3,3% през юни в сравнение с отстъплението от 0,7 на сто в предходния месец.

Доставките се понижиха с 1,9 на сто през юни спрямо май, а материалните запаси нараснаха с 2% през месеца според правителствените данни.

По-слабите производствени данни могат да бъдат възприети като сигнал за забавянето на японската икономика, която се разшири с по-силен темп от първоначално отчетените през трите месеца до март. Впоследствие обаче от 1 април правителството повиши налога върху продажбите от 5 на 8%, която постави под натиск желанието на потребителите да харчат.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония се повиши с 1,6% на годишна база през първото тримесечие. Предварителните данни за второто тримесечие пък ще се появят в сряда. Очакванията на експертите са японската икономика да се свие със 7% на годишна база. На тримесечна база пък прогнозите са за спад от 1,8% през второто тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *