Индустриалното производство на Китай забавя ръста си през октомври

Индустриалното производство на Китай е регистрирало най-слабия си ръст през октомври от близо две години насам в резултат на предприеманите от правителството на страната административни ограничения.

През изминалия месец индустриалното производство се е повишило с 14.7% в сравнение със същия месец на миналата година до 760 млрд. юана (96 млрд. долара).

За сравнение, през предходния месец септември показателят регистрира повишение от 16.1% на месечна база. Резултатът през октомври се оказа под средните очаквания на анализаторите.

Регистрираният през октомври ръст бе най-ниският от декември 2004 година. За десетте месеца на годината индустриалното производство се е повишило с 16.9% на годишна база.

Забавянето се предопределя и от нарастването на запасите на компаниите в САЩ, което ги кара да поръчват по-малко стоки. САЩ е най-големият износен пазар за Китай.

Производството на текстил на Китай е регистрирал повишение от 12% през октомври, след като за първите девет месеца на година регистрира повишение от 14.8%.

Забавяне бележи и производството на електронни стоки, което е нараснало с 12.6%, след като за деветмесечието на годината ръстът му възлизаше на 16.1%.

Забавянето на ръста на износа на страната до голяма степен се предопределя от усилията на правителството да ограничи балонизирания търговски излишък, който достигна рекордните 23.8 млрд. долара през октомври.

Китайското финансово министерство увеличава износните такси на петрола, както и на стоманата и други метали, като в същото време намалява данъка по вноса на други продукти.

В началото на ноември централната банка на страната завиши задължителните минимални резерви на търговските банки в стремежа си да ограничи кредитната активност. Вчера обаче оттам заявиха, че инвестиционните разходи могат отново да наберат скорост на фона на рекордния търговски излишък, който вкарва значителни средства в икономиката на страната.

Дори и на фона на забавянето на ръста на индустриалното производство обаче Световната банка повиши във вторник прогнозния ръст на китайската икономика до 9.6% за следващата година, което бе второто повишение на прогнозата за последните четири месеца.

В същото време растящите приходи на населението повишават търсенето на всякакъв род стоки – от бижута до автомобили, като продажбите на дребно в страната регистрираха повишение от 14.3% през октомври, което бе и най-големият им ръст от близо две години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *