Индустрията върна оптимизма

След известна корекция борсата в четвъртък отново пое нагоре и по този начин прогнозите на експертите за колебания през летните месеци започват да се сбъдват.

Всички индекси без изключение „позеленяха“, с което показаха, че оптимизмът на пазара не се е стопил независимо от горещините, пише в. „Дневник“

Единият от тях – най-широкият BG40, дори постигна нов рекорд, след като добави 1.12% до 330.07 пункта.

Основният пазарен измерител – SOFIX, който следи 16-те най-ликвидни позиции, се покачи с 0.43% до 1489.68 пункта.

Най-новият представител на семейството индекси – „Дневник 20“, който следи най-големите и ликвидни публични дружества, се повиши с 0.09% до 204.73 пункта.

Доброто представяне на производителя на електроинструменти „Спарки Елтос“ продължи и през третия работен ден.

Ловешкото дружество увеличи капитализацията си с над 25% до 19.5 лв. за акция, което идва след реализираните силни финансови резултати на компанията през последната година.

Сделки с книжата на компанията имаше и на ниво 20.22 лв. за акция, а оборотът по позицията достигна над 4 хил. броя. Добрият „дебют“ на „Кремиковци“ след спирането му за известно време от търговия беше съхранен.

Акциите на компанията през втория ден, откакто се завърнаха на пазара, продължиха да поскъпват и в четвъртък цената им достигна 17.11 лв. за брой.

Динамиката и стойностите на търговия с книжа на компаниите от индустрията са още едно доказателство, че секторът изживява един от добрите си периоди, поне откакто се следи от капиталовият пазар.

В този дух се представи и „Машстрой“, която увеличи стойността си с близо 14 на сто, което прави цената на компанията над 8.5 млн. лв., поне ако се измерва чрез пазарната капитализация.

Едни от най-ликвидните позиции – „Химимпорт“ и „Монбат“, възстановиха позициите си и също бяха в групата на печелившите.

Холдингът, който е част от групата на „ТИМ“, поскъпна с 0.14% до средно 13.95 лв. за акция, като търговия имаше и на ключовото ниво от 14 лв.

Монтанският производител на акумулатори се утвърди с 6 ст. над кота от 15 лв. за акция, което беше 0.67% ръст за деня. Банковият сектор този път нямаше ден.

Независимо от добрите финансови резултати „Първа инвестиционна банка“ намали капитализацията си към средата на седмицата с над 1% до 13.61 лв. за акция.

Стабилна остана цената на книжата на „Корпоративна търговска банка“ – средно 87.89 лв. за акция, което беше с 0.58% повече от предходната сесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *