Индустрията в ЕС, България

Индустриалното производство в 28-те страни от Европейския съюз се понижи през юни с 0,1% на месечна база след спад с 1,1% през май, показват данни на Евростат. На годишна база индустриалното производство в ЕС се повиши с 0,7% (спрямо юни 2013-а) след повишение с 1,2% през май.
Според европейската статистика индустриалното производство в България регистрира през юни доста по-солидно понижение от 1,3% на месечна база след спад с 1,2% през май (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,7%). По този показател нашата страна се намира в челната „негативна“ четворка сред 28-те страни в ЕС, като по-голямо понижение на индустриалното производство беше регистрирано само в Ирландия (спад с цели 16,5%), Холандия (с 3,0%), Литва (с 2,7%) и Латвия (понижение с 1,3%).

На годишна база индустриалното производство в България се повиши през юни с 0,6% (спрямо юни 2013-а), което е в рамките на осреднените данни за целия Европейския съюз, но това представлява рязко забавяне на индустриалния сектор в нашата страна след повишение на производството с 5,0% през май (възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 4,9%).БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *