Индъстри Уоч: Пари от високорискови фондове – в нискорискови схеми и депозити

Годишен ръст от 9,9 процента при депозитите в края на март, отчита БНБ. Според статистиката обемът на спестените пари нараства до 32.722 млрд. лева, което представлява увеличение с 32.8 на сто на годишна база. Вчера DarikFinance.bg ви представи гледната точка на Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България, която подчерта, че от декември насам се забелязва нарастване на депозитите, част от което се дължи на изтегляне на пари от капиталовия пазар.

DarikFinance продължава темата за пренасочването на средства от Фондовата борса, и в частност взаимните фондове, към банкови депозити. Предлагаме ви гледната точка на Асенка Христова, Индъстри уоч.

Каква е динамиката на депозитите на българските граждани в банките и на какво се дължи засилващото се връщане към банковите депозити?

Смятам, че да се говори за връщане към депозитите е малко пресилено, защото депозитите по принцип са традиционния инструмент, в който се спестява в България, и по-специално от домакинствата. Около 60 процента от финансовото портфолио на домакинствата практически е в депозити и няма особено увеличаване на този относителен дял. Той остава относително постоянен през последните две години. Наистина от края на миналата година се забелязва леко ускоряване на ръста до около 30 на сто на годишна база, особено за първото тримесечие на 2008 г. Това ускоряване на ръста е доста отчетливо.

Какви са причините за тези няколко допълнителни процента ръст?

Забелязва се едно подобряване на условията, които банките предлагат по депозитите. На първо място отчетливо се повишават лихвите през последните месеци, което е свързано както със засиленото търсене на ресурс от страна на банките, така и с по-ограничения достъп до ликвиден ресурс от чужбина. Така че в тази ситуация изглежда логично това, което може да привлече нови клиенти, е повишаването на цената на този ресурс.

Друга причина, която се посочва, е, че част от парите, изтеглени от борсата, се насочват към банките, така ли е, според вас?

Изглежда логично. Трудно би могло да се види каква точно част от изтеглените пари наистина се насочва към депозити. Според мен, има пренасочване на част от ресурса, изтеглен примерно от високорисковите взаимни фондове към по-балансирани и нискорискови фондове. Т.е. не може да се твърди категорично, че целият ресурс, който се изтегли от взаимните фондове и от директни инвестиции в ценни книжа, се насочва към депозити.

Пред DarikFinance.bg Виолина Маринова спомена, че ръстът на вложенията на физическите лица във фондовете намалява с 40 на сто на годишна база, какво би трябвало да означава това?

По принцип спадът на нетните активи на местните взаимни фондове от началото на годината до април е 30 процента, това са около 270 млн. лв. общо. Ние смятаме, че половината от тях са вложения на физически лица или около 137 млн. лв. са изтеглени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *