Инициативата „Нахрани Индия“ на звезден готвач достига до милиони нуждаещи

Викас Ханна, индиец по произход и и по занятие професионален готвач със звезда Мишлен, вече десетки години храни милиони жители и гости на мегаполиса Ню Йорк. Но сега, месеци наред, всеки ден след редовната си работка главният готвач Викас Ханна не почива, а до късно през нощта се свързва с колеги в Индия от дома си в източната част на Манхатън. 

Звездният  готвач работи в два различни континента според  часовите зони от април 2020 година, за да организира това, което се превърна в едно от най-големите движения с милиони последователи по света.  Досега неговата инициатива „Нахрани Индия“ е осигурила храна на около 50 милиона индийци, които се борят да осигурят семействата си по време на пандемията на коронавируса. Индия е на второ място след САЩ по брой на заболелите в света. Към 12 октомври над седем милиона индийци са били заразени с вируса и над 108 000 са починали. Ханна  живе в САЩ повече от 20 години, но все още има силни връзки с родината си, където любимата му майка живее в Амритсар, в северната държава Пенджаб. Ханна е израснал в същия град и се е борил  и противопоставил на тежкото си детство, започва успешна кариера в САЩ,  за да стане един от първите индийски готвачи, наградени с звезда Мишлен в Америка. Той е написал 35 книги за индийската храна, режисирал е и филм, приговял и специални храни за семейство Обама и е домакин на популярното състезание „MasterChef India“. Но той самият признава, че „Нахрани Индия“ е най-голямото му постижение в живота до този момента. „Мозъкът ми каза не го прави, ще се разсееш . Но сърцето ми каза, че майка ти не те е възпитала да си в Instagram и да слагаш видеоклипове на твоите селфита “, каза Хана. И така, той се заема да създаде мрежа от доброволци, които да доставят храна на най-маргинализираните хора в Индия – почти невъзможна задача по време на блокиране в цялата страна, където поради епидемията общественият транспорт спира и хората  останат  по домовете си.

Vikas Khanna, MasterChef India host and executive chef of Junoon restaurant in New York, prepares a chappati (flat bread) for a communal vegetarian meal at the Sikh Shrine Golden temple in Amritsar on September 7, 2016. Викас Ханна, домакин на MasterChef India и изпълнителен готвач на ресторант Junoon в Ню Йорк, приготвя шапати (плосък хляб) за обща вегетарианска храна в Златния храм Sikh Shrine в Амритсар на 7 септември 2016 г. Ханна не е планирал да стартира програма за помощ – почти се е случило случайно, когато имейл, насърчаващ богатите чужденци и индийци да даряват на бедните в страната, е попаднал в пощенската му кутия в края на март. „В имейла бяха използвали снимка на възрастни хора, държащи празни чинии с храна. Ден след като дарих за каузата, докато разговарях с екипа си в Индия, ги насърчих да допринесат за организацията“, каза Хана. Скоро обаче разбира, че това е измама. „Член на екипа, който е виждал изображението по-рано, ми каза, че снимката е копирана от правителствен уебсайт“, заключава Хана. Парите му вече са изчезнали, но образът на обеднелия и гладния индиец остава трайно в него.

На 1 април Khanna публикува в Туитър призив за набиране на имена на домове за възрастни хора, сиропиталища или центрове на болни от проказа, които се нуждаят от помощ. Отговорят му  повече от 1000 души. По това време Индия е в едноседмично блокиране, тъй като повече от 1800 са заразени с коронавирус и други 41 починали, според здравното министерство. На повече от 7000 мили ситуацията е далеч по-лоша в Ню Йорк, където току-що разгърната полева болница е открита в Сентръл Парк. От апартамента си Хана чува почти постоянния вой от сирени на линейки, които транспортират хората до болница. До този моментг над 45 000 души са били заразени в града и 1 374 са починали, според NYC Health. „- Това бяха тъмни дни – каза Хана. – Загубих роднини и приятели от пандемията. Молитвените срещи чрез виртуални разговори бяха толкова болезнени“, казва той.

Процъфтяващият до тогава кетъринг бизнес на Khanna е засегнат. „Всичко трябваше да бъде отменено. Трябваше да върнем аванси. Беше сърцераздирателно. На 31 март подписах договор за нов ресторант в Ню Йорк“, казва Хана. Но сделката за ресторанта пропада заради пандемията. Тогава той решава да насочи вниманието си към „Нахрани Индия“. Малкият му екип започна да избира градове, където е необходима храна. Те се обръщат към търговците на едро на сухи храни в града и намерират  доброволци, които да опаковат хранителни комплекти и да ги доставят на нуждаещите се. Първите доставки са извършени на 3 април в два града от противоположните краища на страната – Варанаси в Утар Прадеш и Мангалор в Карнатака. „Изправяхме се пред логистични проблеми всеки ден“, каза Хана. „На 10 април някой открадна камиона, пълен с храна и вещи. Човекът, с когото имах работа, знаеше, че изпълнявам операции чак от Ню Йорк“, каза той по обяснение. Това беше огромен неуспех. „Бях изключително разстроен. Обадих се на майка си и й казах, че не мога да продължа да провеждам тази дейност при тези условия“, добави Ханна. Възрастната му майка, Бинду Ханна, му отправя познати насърчителни думи. „Казах на Викас да не пада духом. Казах му, че е време по този начин да върне така родината си, като помага на бедните и гладуващите в нея“, казва Бинду Ханна пред CNN.

Khanna осъзнава, че се нуждае от надеждна организация, която да помогне за изпълнението на неговата инициатива в Индия. В средата на април той изпраща съобщение до С.Н. Прадхан, началникът на Националните сили за реагиране при бедствия (NDRF) в Индия, който вече ръководи помощта по време на пандемията. „Въпреки че беше монолог от там, аз му казах, че можем да бъдем вашите ръце, крака и уши в Индия. Неговото начинание беше красива дързост. Действа, защото е дълбоко, дълбоко хуманноо“, казва Прадхан . 

С NDRF Khanna е помогнал на милиони работници мигранти, транссексуални мъже и жени, секс работници, пациенти с ХИВ / СПИН, сираци, възрастни хора и жертви на наводненията, обхванали източните щати Бихар, Западна Бенгалия и Асам по-рано тази година. Това, което започна като малка инициатива с неговите спестявания от къщата и терасата на апартамента му в Манхатън, сега има подкрепата на няколко индийски корпоративни организации, включително Pepsi, India Gate, Quaker Oats, Hyatt Regency и Global Funds for Widows. И се простира отвъд храната до маски, дамски превръзки и чехли. 

Ведика СЪД, CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *