Иновациите – провал за ЕС

Това показва проучването „Силата на простия метод“, публикувано от „Ърнст и Янг” и Центъра за проучвания на европейските политики,
 
То обхваща 680 лидери в бизнеса от 15 държави-членки на ЕС и установява, че 73% от анкетираните, много от които трябва да вземат ключови решения за инвестициите в частния сектор в Европа, като например президенти и главни изпълнителни директори, не са информирани за политиките на ЕС за повишаване на иновациите. В допълнение 69% считат, че иновационната политика в ЕС не отговаря на потребностите на индустрията.
Джей Ниб, мениджър в „Ърнст и Янг” за пазарите в EMEIA, коментира: “С продължаването на тенденцията за процъфтяване на бързо растящите икономики и конкурирането им с по-развитите пазари като ЕС, набелязването на курс за устойчив растеж няма да е лесно. Но построяването на мост между несъизмеримите светове на политиката и бизнеса е първата необходима стъпка в тази посока. Една по-ефективна иновационна политика ще помогне за стимулиране на търсенето и ще постави ЕС в по-добра позиция да извлече конкурентно предимство от продължаващите възможности на глобализацията”.
Има пропаст в изследователската и развойна дейност. Навсякъде в ЕС съществува значително по-голяма концентрация на публични средства и процентно намаление на частните инвестиции в изследователска и развойна дейност в сравнение с другите региони. В САЩ, Южна Корея и Япония разходите за изследователска и развойна дейност в частния сектор се увеличават през последните години. 69% от анкетираните считат иновационната политика в САЩ и Япония за по-ефективна от тази в ЕС.
А европейските държави, в които разходите за изследователска и развойна дейност в частния сектор надвишават 2% от БВП, са държавите, които водят в областта на резултатите от иновации – Швеция, Финландия и Дания. Това мнение се отразява и от констатациите от проучването, в което 82% от анкетираните мислят, че политиката на ЕС е твърде разпокъсана и се нуждае от по-добра координация.
Липсата на наистина интегриран пазар за повечето иновационни сектори, включително услугите, които изискват повече познания, е сериозен проблем. Финансовите пазари в момента също са разединени и степента на регулация варира в различните държави.
Изграждането на устойчива инфраструктура в Европа се оказа трудно начинание. Въпреки инициативите, които бяха стартирани за развитието на мрежовата инфраструктура в ЕС, 73% от анкетираните в проучването искат ЕС да изразходва повече средства за изграждането на обща високоскоростна инфраструктура.
Недостатъчно инвестиции са насочени в области като дистрибутирани компютърни инфраструктурни системи, които биха дали възможност за непрекъснат достъп до данни и биха повишили производителността на изследователите и бъдещите предприемачи.
В доклада се препоръчва правителствата трябва да инвестират в създаването на основните градивни елементи на иновационната среда – инфраструктура, отговаряща на световните стандарти, образователна система, даваща високи резултати, и законови правила, които улесняват иновациите.
Освен това държавата трябва да подтиква иновационните усилия към постигането на дългосрочни цели. Това трябва да стане най-вече чрез стратегическото използване на обществени поръчки.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *