Инса Ойл пусна нова инсталация за собствено производство на дизел

Компанията за производство, преработка и търговия с петролни продукти „Инса Ойл” пусна в експлоатация нова инсталация за собствено производство на дизелово гориво по най-високия стандарт за качество – Евро – 5.
Инвестицията е на стойност 28 млн. евро. Съоръжението от типа сяроочистка е първото по рода си в България и ползва най-модерната технология за производство на максимално пречистени от сяра горива – дизел и промишлен газьол.

Лентата на новата инсталация беше официално прерязана от собственика на групата компании „Инса” Георги Самуилов и евродепутата Маркус Фербер – председател на делегацията на немския Християн-социален съюз, част от групата на ЕНП в Европейския парламент. Фербер е член на Комисията по икономически и парични въпроси и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП.
„Със съоръжението компанията ще разшири производството си с до 115 000 тона гориво годишно, което е ръст от близо 77% спрямо обема на продажбите ни. Инсталацията ни позволява да се придържаме към основните си приоритети – максимално качество и максимално екосъобразна дейност, както и да продължим стратегията си за растеж”, заяви Георги Самуилов.
Новата инсталация използва метода на десулфуриране на средно дестилатни фракции чрез водород. Произведеният от нея дизел отговаря на изискванията на най-високия европейски стандарт Евро-5, според който съдържанието на сяра не може да надвишава 10 частици на един милион (10 ppm). Промишленият газьол е в съответствие със строгите европейски изисквания и съставът на сяра в него не може да бъде повече от 0,1 %.
Производственият процес отговаря на съвременните екологични изисквания. Полученият при преработката сероводород не се изгаря във въздуха, каквато е масовата практика в миналото.
Вместо това той се разгражда до елементарна сяра, която е безвредна. След отделянето й тя се опакова и складира. За изграждането на новата сяроочистка „Инса Ойл” има издадено комплексно разрешително от МОСВ от началото на 2009 г.
„Инса Ойл” търгува годишно с над 150 000 т. нефтопродукти и е част от групата компании „Инса”. В нея влизат още „Инса Газ” – търговска база за съхранение и търговия с газ пропан-бутан, „Инса Порт” – модерна складова петролна база с транспортен ЖП и авто терминал, компанията за производство на моторни, трансмисионни и индустриални масла „Инса” ЕООД и модерният медицински център „Св. Елисавета”. В компаниите работят над 400 души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *