Интернет доставчици се жалват срещу телекома

в Комисията за защита на конкуренцията

Одрусаха с 500 бона монополиста БТК

Злоупотребата с монополно положение стана рецидив за БТК. Въпреки многобройните глоби компанията продължава да нарушава закона. За последните три месеца тя е одрусана с половин милиард лева от Комисията за защита на конкуренцията.

300 000 е наказанието за отказан достъп до каналната мрежа. Жалбата до КЗК е подадена от 8 кабелни оператори, които осигуряват и интернет. Решението на антимонополистите е от 11 април 2006 г.

На 22 юни БТК е отново глобена, този път със 100 бона. Искът е отправен от Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

Последната санкция, пак за 100 000 лева, е наложена на 29 юни. КЗК се произнесе по жалба на „Интернет България“ АД и Българска Интернет Асоциация. Доставчиците твърдят, че телекомът злоупотребява с достъпа си до медния чифт, известен като „последна миля“. Той дава възможност да се осигури ADSL – високоскоростен интернет и едновременно ползване на телефонната линия за разговори. Според провайдърите телекомът налага цени, които са извън възможностите на останалите участници на пазара и така привлича клиентите им. Това води до постепенното отстраняване на конкурентите и налагане на необосновано високи тарифи. Заради липсата на реална алтернатива БТК може да влоши качеството на услугата, като не инвестира в оптимизирането на мрежата.

Освен че глоби БТК, комисията задължи компанията да осигури нужния достъп на конкурентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *