„Интернет на нещата“ набира скорост

Технологията, която стои зад иначе странното понятие „интернет на нещата“ ще направи възможно свързването на устройства, които се използват ежедневно от хората като автомобили, смартфони, домакински уреди, компютри, телевизори, таблети и други, в мрежа през Интернет. Експертите прогнозират, че това ще става лесно чрез специални интелигентни чипове. По този начин  тези устройства и уреди, най-общо казано вещи, ще могат да обменят информация по между си. Счита се, че етапът на развитие на тази технологична свързаност е в начален стадий, но набира скорост и получава нови решения за своето разрастване и приложение.

Към днешна дата един съвременен човек притежава поне две устройства, които са свързани с глобалната мрежа. Например, един хладилник може да бъде настроен да алармира, когато определени продукти в него започнат да намаляват. Полезността е практически неизмерима. Друг често срещан пример е този за автомобил, който може да изпрати нужната информация за своето моментно техническо състояние до даден сервиз. Потребителят като пациент, може да изпраща информация до медицински център, който да връща данни в електронна карта, притежавана от човека.

Нещата имат, както в повечето случаи и обратна страна, защото „Интернет на нещтата“ поставя един много съществен въпрос – този за сигурността и информационната безопасност. За целта дори Европейският Съюз започна неотдавна работа по създаването на регулаторна рамка за безопаността при свъраните устройства, които могат да обменят данни в реално време през Интернет. Основната задача тук е свързана с опазването и гарантирането на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

Вече е видно, че развитието на „Интернет на нещата“ тепърва ще поставя на дневен ред много важни теми и въпроси за потребителите, държавните институции и компаниите, за бизнеса и икономиката въобще. Някои икономисти прогнозират, че компаниите ще трябва да адаптират своите бизнес модели към реалността, която ще създаде „Интернет на нещата“. Това важи в пълна степен за организационния мениджмънт на една фирма, която планира да бъде „в час“ със своите контрагенти, потребители и партньори.

„Интернет на нещата“ ще влияят не само на нещата в личния живот на човека, но и на начина, по който ще се работи. Една от основните причини за разрастването на „Интернет на нещата“ е свързана с факта, че високата скорост на достъп до мрежата вече е масово възможна, повечето мобилни устройства се произвеждат с вградени сензори за мобилна връзка, а смартфоните вече имат големи възможности за различни видове транзакции през мрежата. Различни високотехнологични компании се опитват да разработват подходящи чипове, които да могат да бъдат вграждани лесно и да могат да бъдат използвани ефективно от потребителите с цел да контролират достъпът и обменът на данни, за да си гарантира сигурността при пренос на данни.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *