Интоксикация на ЕЦБ е спасението за еврото

Стивън Кинг, главен икономист на HSBC счита, че ЕЦБ трябва да остави своята идеологическа опозиция и да прегърне лесните пари точно по същия начин както го направи Федералният резерв на САЩ.  „В сърцето на проблема е нежеланието на ЕЦБ да „монетизира“ правителствения дълг. Но ако алтернативата е краят еврото, масивна експанзия на баланса изглежда ниска цена“, заявява Кинг, цитиран от Telegraph.
ЕЦБ не трябва да „стерилизира“ покупките на италиански и испански облигации, за да компенсира стимулите, а вместо това трябва да остави ликвидността да тече през системата.
Кинг счита, че еврозоната ще трябва да прегърне фискалния съюз в края на краищата или да се изправи пред същия вид „фискална анархия, довела до финансовата имплозия“, унищожила постсъветския валутен съюз, който се опита да задържи ролята на рублата в търговията между бившите социалистически страни.
Инвеститорите няма как да забравят, че ЕЦБ не успя да предотврати фалита на Гърция. И докато спасяването на малката балканска страна може да бъде финансирано изцяло от европейския стабилизационен фонд, то това няма как да стане с Италия или Испания.
За сега, по думите на Жан Клод Трише, ЕЦБ остава фокусирана върху инфлацията и не планира количествени улеснения.  Въпреки това интервенцията на банката, на дълговите пазари, спря колапса на облигациите, на изпитващите фискални проблеми страни от еврозоната, но това е временно решение.
В монета, в който ЕЦБ се оттегли от пазара, търсената от инвеститорите доходност за облигациите на Италия, Испания, Ирландия и Португалия отново ще започне да расте. По същество изкупуването на дълга на тези страни представлява колективизация на риска за цяла Европа, но то трябва да е гарантирано от достатъчен по големина фонд, чиито размер по оценка на Citigroup би бил 2.5 трлн. евро.  Той ще даде сигурност на пазарите на облигации, въпреки че ще напълни баланса на ЕЦБ с токсични държавни активи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *