Интригуваща седмица на БФБ

Тя започна с листването на Интерсолар Варна АД, която обеща 7.5% дивидентна доходност годишно. Дружеството притежава фотоволтаичен парк, който е в експлоатация и има 25-годишен договор за изкупуване на електроенергията при фиксирана цена.
Новинарския поток от капиталовия пазар продължи синформацията, че малките акционери в Меком АД, които искат настоящото ръководство да понесе отговорност за резултатите на компанията. Иска се и подмяна на Съвета на директорите.
Най-гръмката новина от седмицата дойде от Петрол Холдинг АД. След като дълги години се опитваше да наложи контрол над компанията, Денис Ершов се предаде и продаде дела си на нов играч. Той се казва Кирсан Илюмжинов и е председател на Международната федерация по шахмат. Илюмжинов придоби и акциите на Александър Мелник, с което в негови ръце попадат 47.5% от капитала на холдинга. Останалите 47.5% са собственост на българинът Митко Събев. През вестник Комерсант шахматистът се закани, че до броени дни ще сложи ръка на 100% от Петрол Холдинг АД.
Участниците на финансовите пазари научиха и една неприятна новина – Българската народна банка отне лиценза на Стандарт инвестмънт валутни пазари и така дружеството прекратява дейността си.
Добра корпоративна новина през седмицата дойде от Капман Грийн Енерджи Фонд АД, който приключи процедурата по продажба на права за участие в увеличението на капитала. Всичките 2 млн. права са купени с цел участие на инвеститорите в процедурата. Капман е обявил, че със средствата от увеличението на капитала ще се инвестира в изграждането на малки соларни инсталации до 30kW от малки и средни български фирми, както и от частни лица.
Няколко дружества обявиха, че ще раздадат дивидент на акционерите си от печалбата за миналата година. Торовият гигант Неохим АД ще даде по 0.30 лв. на акция, Унифарм АД гласува по 0.25 лв. на акция, Стара планина Холд АД ще разпредели по 0.01402 на акция.
Така, благодарение и на тези новини, инвеститорите бяха малко по-активни на борсата, а това се отрази и на индексите.
SOFIX се покачи с 0.99% до 291.37 пункта. BG40 спадна с 0.35% до 109.28 пункта.  BGREIT порасна с 2.68% до 69.61 пункта. BGTR30 потъна с 2.61% до 236.18 пункта
С поскъпване от 10% през седмицата се открои акцията на Трейс груп холд АД. Книжата на пътностроителната компания завършиха в петък на 2.420 лв. за лот.
Адванс Терафонд АДСИЦ добави 3.27% до 1.704 лв. за акция. Софарма АД поевтиня с 0.13% до 2.244 лв. за лот.
Със спад се търгуваха акциите на Оловно цинков комплекс АД, чиито работници отново излязоха на протести. Поредното им недоволство бе породено от кредитора ТБ Първа инвестиционна банка АД, която според тях спъвала преговорния процес с новия инвеститор Силезия. През тази седмица акциите на металургичния комбинат изгубиха нови 7.14% от стойността си до 1.950 лв. за акция
Енемона АД също се търгуваше под натиск и за петте сесии изгуби 4.22% от стойността на книжата си до 3.017 лв. за лот в петък.
Активно инвеститорите търгуваха с компенсаторни инструменти. Този интерес обикновено се свързва с предстоящи приватизационни сделки, в които държавата допуска разплащане с непарични средства.
През следващата седмица са настрочени 96 Общи събрания на акционерите. Сред тях са тези на Булгартабак холдинг АД, Индустриален холдинг България АД, Меком АД, Еврохолд България АД, ТБ Централна кооперативна банка АД, Монбат АД, Албена АД и други.
Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *