Инфлацията в еврозоната остана отново под очакванията

Потребителските цени в еврозоната се покачиха по-малко от прогнозираното през април според последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Индексът на потребителските цени за 18-членния валутен съюз нарасна с 0,7% на годишна база през четвъртия месец на 2014 г. Пазарните нагласи обаче бяха за по-силно разширение от 0,8 на сто за периода.

Месец по-рано, през март, окончателните данни на Евростат показаха покачване на цените за потребителите с рекордно ниските 0,5 на сто.

Резултатът през третия месец на годината бе най-ниският от ноември 2009 г. насам, което провокира множество опасения за изпадане в дефлация по японския сценарий. Равнището на инфлацията провокира множество коментари от страна на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), които обсъждаха възможностите за допълнително смекчаване на монетарната политика на региона.

Същевременно хармонизираният индекс на потребителските цени, който изключва пазарните стойности на силно волатилните стоки, като алкохола, тютюневите изделия, храните и енергията, се увеличи с 1%. През март бе отчетен ръст от 0,7 на сто.

И двата измерителя на Евростат остават значително под целта на ЕЦБ за инфлация малко под, но близо до 2%. За последно инфлацията докосна този праг през януари 2013 г.

Въпреки това ЕЦБ не вижда дефлационна заплаха. Институцията очаква инфлацията в еврозоната да се ускори, макар и бавно, до 1% през тази година и до 1,5% през 2016 г.

По-късно тази седмица, в четвъртък, Изпълнителният съвет на банката ще проведе традиционното си месечно заседание. Пазарите очакват с нетърпение да видят дали банкерите ще преминат към по-радикални и нестандартни парични мерки в опит да оставят дефлационните перспективи на заден план.

Сред обсъжданите варианти са отрицателни лихви по депозитите, както и европейски модел на количествени улеснения под формата на целеви покупки на активи. Вместо това се очаква нова вълна от обсъждания, които евентуално може да доведат до свиване на основната лихва до рекордно ниските 0,1 на сто. За последно банката направи подобна корекция през ноември миналата година, когато смъкна ставката до текущите 0,25 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *