Инфлацията в еврозоната се забави до 0,3%, еврото удари 26-месечно дъно

Потребителските цени в 18-членнaта еврозона са спаднали още през септември, добавяйки нова доза притеснения за Европейската централна банка (ЕЦБ). Статистиката поставя под допълнителен натиск базираната във Франкфурт институция да приложи още мерки за ускоряване на критично ниската инфлация в региона.

Инфлацията на потребителските цени се е забавила допълнително през септември до годишния темп от 0,3% спрямо отчетените през август 0,4%, показаха предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Равнището е в съответствие с предварителните прогнози на пазарните анализатори, предава WBP Online.

В същото време базисната мярка за нивото на потребителските цени, която изключва цените на енергийните стоки, храните, алкохола и тютюневите изделия, се е повишила с 0,7% през месеца на сезонно-изгладена годишна база. През август измерителят отчете разширение от 0,9%, като прогнозите на експертите и за септември бяха за подобно равнище.

Официалната цел на ЕЦБ за равнището на инфлацията продължава да бъде „малко под 2%“, заявката за което бе направена нееднократно от самия президент на институцията Марио Драги. Нивото обаче не е достигано от второто тримесечие на миналата година, което поражда множество очаквания банката да прибегне до още по-радикални мерки по разхлабване на и без това гъвкавата си парична политика.

По-късно тази седмица, в четвъртък, централните банкери ще проведат традионното си месечно заседание по въпросите на монетарната политика, което обаче ще се проведе на необичайно място – в италианския град Неапол. Анализаторите от Royal Bank of Scotland предвиждат институцията да оповести началото на същинската си програма за изкупуване на активи, която вероятно ще започне от началото на декември.

Междувременно по-рано през месеца започна първия етап на т.нар. целеви дългосрочни операции по финансиране (TLTRO) в размер на 82,6 млрд. евро. Пазарните очаквания обаче бяха за далеч по-голяма сума в диапазона 100-300 млрд. евро.

Непосредствено след представянето на данните на Евростат еврото поевтинява още спрямо американските пари, достигайки най-ниското си равнище в последните 26 месеца – 1,2596 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *