Инфлацията в еврозоната със спад от 0,1% през септември

Инфлацията в страните от еврозоната се очаква да бъде в рамките на 0,3% през септември 2014 г. на годишна база, което е с 0,1 % по-малко от отчетената през август месец. Това показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Разгледани по-детайлно, данните на статистиката сочат, че най-голяма инфлация ще има в сферата на услугите. Нейното ниво се очаква да достигне размер от 1,1% през септември на годишна база. През август то беше в рамките на 1,3%. След това се нареждат хранителните стоки, алкохолът и тютюнените изделия с 0,2 на сто за разлика от минус 0,3 на сто за предходния месец.

Инфлацията в сектора на неенергийните промишлени стоки през септември се очаква да достигне 0,1% на годишна база в сравнение с нивото от 0,3% през август. В енергийната сфера се очаква дефлация от минус 2,4%, докато през осмия месец на годината тя беше минус 2%.

Преди време президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ)Марио Драгиказа, че очакваумерен ръст на икономиката в еврозоната през втората половина на годината, въпреки че според предварителната информация, получена през лятото, икономическите условия са били по-слаби от очакваното.Според Драги влияние върху растежа ще окажат стимулите на банката, въведени през юни и септември.

Междувременно през августБългария за втори пореден месец регистрира най-ниското ниво на инфлация в целия Европейски съюз (ЕС). На годишна база показателят у нас е негативен в размер на минус 1%. След това се нареждат Испания (с минус 0,5%) и Естония, Гърция, Италия и Словакия (всички с минус 0,2%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *