Инфлацията в Русия е най-високата за последните три години

Инфлацията в Русия се ускорява с най-бързото си темпо от три години насам, поставяйки под допълнителен натиск централната банка. Финансовата институция може да се наложи да повиши още лихвените проценти, въпреки че икономическият растеж се забавя, пише Bloomberg.

През септември индексът на потребителските цени в Русия се покачва с 8% на годишна база, след като нарасна със 7,6% през август, показват актуалните статистически данни от страната. Цифрата съвпада с медианната прогноза на анкетираните от агенцията 21 икономисти.

Конфликтът в Украйна разпали поевтиняването на руската рубла, която през третото тримесечие бе най-лошо представящата се валута сред повече от 170 валути, чието представяне Bloomberg следи. Рублата изгуби 14% от стойността си спрямо долара в периода юли-септември.

Руското ембарго за внос на някои хранителни стоки от САЩ, Европа и други държави пък оказва допълнително влияние върху инфлацията. По-високата инфлация накара централната банка да повиши основния лихвен процент три пъти тази година от 5,5% през февруари до 8%, колкото е в момента.

Централните банкери могат да продължат да вдигат основната лихвена ставка, ако инфлационните очаквания останат високи, твърдят от самата централна банка след последното заседание, проведено на 12 септември, когато не промени разходите за кредитиране. Следващото заседание е насрочено за 31 октомври.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, са на мнение, че инфлацията ще се покачва, а натискът върху Централната банка на Русия за повишаване на лихвите ще се увеличава.

Гуверньорът на финансовата институция Елвира Набиулина пък прогнозира, че тази година инфлацията ще бъде 8 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *