Инфлацията в САЩ намалява, производителността се увеличава

Потребителските цени в САЩ се повишиха само с 0.1% през юли, което е най-малкият растеж от осем месеца насам, предаде Bloomberg. Американците плащат по-малко за бензин, а хранителните продукти също остават сравнително евтини. До момента годишното ниво на потребителските цени в САЩ е нараснало с 4.5% в сравнение с 4.7% година по-рано.

Цифрите дават възможност на Федералния резерв да намали основния лихвен процент на страната, ако икономиката отслабне. В същото време спадът от 9.4% на стойността на индекса S&P 500 и по-големите ограничения, въведени на кредитния пазар, засега не забавят икономическия растеж. Според официалните данни на правителството промишленото производство в САЩ е нараснало с 0.3% през юли.

Основните цени, като изключим хранителните продукти и енергията, са нараснали с 0.2% за втори пореден месец. Сравнени с нивото от година по-рано, техният растеж е 2.2%.

Рецесията в строителния сектор, която забавя икономическия растеж и ограничава производителността, засега не дава признаци на отшумяване. Според анализаторите въпреки това американската икономика е в добро състояние, а производителността е доста голяма. Най-големият проблем пред Федералния резерв си остава ситуацията на кредитните и ипотечните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *