Инфлацията в Хърватия е 7,3 процента

(БТА)

Потребителската инфлация в Хърватия през март на годишна основа се е ускорила до 7,3 процента, съобщи днес хърватската статистическа служба, цитирана от Хина.

Хърватия се надява на добър туристически сезон това лято - Свят - DarikNews.bg

Това е най-високото инфлационно равнище от лятото на 2008 година, информира bta.bg.

Спрямо февруари тази година потребителските цени са нараснали средно с 2,1 процента.

За първото тримесечие на годината потребителските цени са били с 6,4 процента по-високи в сравнение с първото тримесечие на 2021 година.

Цените на храните, включващи и безалкохолните напитки и представляващи една четвърт от потребителската кошница, са се увеличили с 10,3 процента на годишна основа, като допринасят най-много за годишния темп на растеж на индекса на потребителските цени.

Очаквано, най-много е поскъпнал транспортът – с 14,4 процента, преди всичко заради цените на горивата, докато цените за жилище, вода, електричество, газ и други горива са се увеличили с 3,8 процента.

Хърватия и Словения не успяват да се разберат за граничния спор - News.bg

Спрямо февруари най-много са нараснали цените на облеклото и обувките (+12,2 процента), следвани от цените на транспорта (+5,3 процента) и цените на ресторантите и хотелите (+1,8 процента).

Инфлационният натиск, дължащ се на поскъпването на енергията и храните, се засили поради геополитическите конфликти и несигурността, свързана с тяхната продължителност и изход. Макар че правителството предприе определени стъпки за облекчаване на последиците за потребителите от покачващите се цени на енергията, поскъпването на енергоносителите и храните на световните пазари неизбежно ще им се отрази, посочват анализатори от „Райфайзен Банк“ (Raiffeisen Bank) в коментара си към доклада на статистическия институт .

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *