Инфлацията дава сигнал за края на кризата

През октомври потребителските цени се покачват с 0.5%. Така, след половин година дефлация на месечна база, НСИ регистрира два поредни месеца на покачване на цените, което заедно с другите данни, показва засилване на икономическата активност в България.

Спадът на цените през лятото изглежда е подкрепил потребителското търсене. През септември оборотът в търговията на дребно в България нараства за четвърти пореден месец. На фона на рекордните нива на спестяванията на населението, тази тенденция може да се превърне в движещ фактор за растежа на икономиката на страната.

Ръстът на цените през октомври спрямо септември се дължи на поскъпване на храните с 0.9% и на дрехите с 4.9%. В същото време режийните разходи намаляват с 0.1%, като цените на обзавеждането падат също с толкова. Дизеловото гориво поевтинява с 2.8%, автомобилния бензин А95Н – с 1.3%, автомобилния бензин А98Н – с 1.4%.

На годишна база през октомври все още има дефлация – 1.4%, като от началото на годината цените са паднали с 1.7%.

Според хармонизирания спрямо методологията на Евростат индекс на потребителските цени, месечната инфлация в България през октомври е 0.2%, а на годишна база има дефлация от 1.1%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *