Инфлацията за януари е 1,4%

Активизиране на диалога с потребителите и улесняване на достъпа до информация са сред основните приоритети на статистиката, съобщи новият председател на Националния статистически институт Мариана Коцева. От статистиката обявиха и промените в потребителската кошница, въз основа на която се определя инфлацията. В голямата кошница за 2008-ма година влизат 551 стоки и услуги, вместо 528, както бе през 2007 година. Инфлацията за януари е 1,4 на сто.

Поскъпване през януари се отчита при хранителните продукти и безалкохолните напитки – с 2,1 процента. При транспорта поскъпването е още по-голямо – с 2,6 процента. В здравеопазването увеличението на цените е с 1,8 но сто. В групата „свободно време и отдих” поскъпването е с 2,1 на сто. Поевтиняване се отчита при облеклото и обувките с 0,6 процента. Така по предварителни данни на статистиката инфлацията за януари е 1,4 на сто в сравнение с предходния месец, а спрямо януари 2007 година поскъпването е с 12, 5 на сто.

По отношение на промените в потребителската кошница през 2008 година най-много стоки и услуги като брой са нехранителните – 243, следват храните – 147 броя, услугите – 120 броя, обществено хранене – 41 броя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *