Инфлацията през май отново ще се увеличи

Цените през април са забавили своя ръст, сочат още данните на НСИ, според които инфлацията за изтеклия месец е 0.2%, предаде „Дневник“. Спрямо миналия април тя е 4.6%. Това е точно с един процентен пункт по-малко от годишната инфлация, достигната през март 2011 г., която беше 5.6% на годишна база и 0.6% на месечна.
Една от причините за това според НСИ е поевтиняването на горивата, което е с 2.2% при дизела, 5.8% за газ пропан-бутан за автомобили, 2.0% за бензин А95 и 1.9% при бензин А98. Това съвпада с мораториума, който по споразумение с правителството „Лукойл“ наложи върху цените си на дребно и принуди останалите търговци на горива също да замразят цените си или да губят клиенти, продавайки по-скъпо. Експертите обаче прогнозираха, че едномесечното замразяване, приключило през април, ще се компенсира с поскъпване през май.
Друга причина за забавянето на инфлацията е фактът, че миналия април се отчете голямото поскъпване на цигарите след драстичното вдигане на акцизите тогава докато от началото на тази година няма промяна в тази ставка. Стоките, чиито цени са се повишили най-сериозно през изтеклия месец, пък са били дрехите и обувките – средно с 3.4% спрямо март.
Последните прогнози на финансовият министър Симеон Дянков предвиждат средногодишното поскъпване през 2011 г. да достигне 3.9%. Очакванията на министъра са под предвижданията на Международния валутен фонд, който очаква през тази година цените да скочат поне с 4.8%. Подобни са и прогнозите на икономистите от Център за икономическо развитие, които са изчислили, че инфлацията през 2011 г. ще достигне 5%, при ръст на икономиката от 2.5%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *