Инфлацията се завърна

Вестник Капитал Daily

Пакет от „Агро финанс“ – от Вирджинските острови към Дубай, проследява „Капитал Daily“. Дружеството купувач се управлява от Петър Манджуков, който представлява и продавача. Новоучредената компания „Табако инвестмънт“ е купувачът на 20% от акциите на четвъртия по големина фонд за земеделска земя в страната „Агро финанс“. Сделката бе сключена на Българската фондова борса на 3 октомври на цена 15.1 млн. лв. за целия пакет. Сега обаче от справка на Централния депозитар се вижда, че продавач е регистрираната на Британските Вирджински острови компания Radiant Technology, която е влязла като акционер в „Агро финанс“ през миналата година. Според Търговския регистър купувачът е регистриран три седмици преди сделката. Любопитен детайл e, че и продавачът, и купувачът се представляват от Петър Манджуков. Той не даде подробности по сделката.

Инфлацията се завърна. Поскъпването на храните сложи край на серията от шест месеца дефлация. Септемврийското поскъпване на храните и особено на зеленчуците прекрати серията от шест последователни месеца на дефлация в България. Макар да е в рамките на статистическата грешка, последните данни на Националния статистически институт показват инфлация от 0.1% за септември спрямо предходния месец август. От тях се вижда още, че на годишна база дефлацията остава. Така ако през август беше измерено намаление на общото ценово равнище с 0.7%, то към септември животът се оказва по-евтин с 1.6% спрямо същия месец на предходната година. Дефлация през септември показва и хармонизираният индекс на потребителските цени, който изглажда различията между българския и европейския метод на пресмятане на изменението на потребителските цени. Според него понижението на общото ценово равнище на месечна база е с 0.3%, а на годишна – с 1.3 на сто, пише „Капитал Daily“.

Вестник Стандарт

Последен рунд за бюджета в Бояна. Режат гражданските договори, пенсионират чиновници. Съкращаване и сливане на държавни агенции, описване на щатните бройки, заети от чиновници в предпенсионна възраст и пенсиониране на администратори, които вече имат години за пенсия. Това са само част то мерките, които правителството на премиера Пламен Орешарски ще предприеме за оптимизирането на бройката на чиновниците във всички ведомства. Ще бъдат преразгледани и всички граждански договори, уточниха високопоставени източници от Министерски съвет. Там, където агенции дублират функции на дирекции в министерствата, ще бъдат запазени последните. Веднага след завръщането на финансовия министър Петър Чобанов от САЩ се очаква Орешарски да свика още една работна среща в резиденция „Бояна“ между депутати и министри, съобщава „Стандарт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *