Информацията за кредитите в КТБ засекретена

В договора между синдиците на КТБ и международната компания “Аликс Партнърс“ има клауза за конфиденциалност на информацията, съобщи министър Владислав Горанов.

Международната компания „Аликс Партнърс“ (Alix Partners) разследва и прави предложения засъбиране на вземанията на банката,която бе обявена във фалит.

Горанов отговори на актуален въпрос на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за информиране на обществеността за резултатите от доклада на разследващата международна компания за фалита на КТБ. Двамата поискахаинформацията за фирмите и хората, теглили кредитии допринесли за фалита на банката, да стане публична.

Докладът на компанията е предоставен в края на септември на синдиците и подлежи на анализ и дискусия, но този процес още не е окончателно приключен, каза Горанов.Оповестяване на информация от него би попречила за събиране на масата на несъстоятелността. Докладът не може да бъде заведен и в Секретната секция на Народното събрание, защото той не е класифицирана информация и не можа де се съхранява в секретната секция, каза министърът. Владислав Горанов добави, че също не е запознат с доклада.

Той изрази съгласие с двамата депутати, че информацията за това кой е източил Корпоративна търговска банка трябва да стане публична.

Министърът предложи заедно с депутатите и синдиците да обсъдяткаква информация може да бъде предоставенана обществеността. Той уточни, че несъстоятелността на банката тече по Търговския закон и извън пряката дейност на публични ведомства.

Преди дни от ФГВБ публикуваха два списъка – с физически и юридически лица взели преференциални депозити и списък с лица извършили цесии. На водещо място в тези списъци бяха хора от приятелския кръг на Бойко Борисов – Александър Сталийски и Виолета Сечкова, негова приятелка, с която живее на съпружески начала. Техните имена са непознати в бизнеса, но са ималив КТБ няколко десетки милиона евро и лева, които са цесирали.

Представеният от синдика списък не включва информация за кредити с привилегировани лихвени условия. Оповестяването на тази информация ще бъде извършено в рамките на установения от закона срок, решиха преди време депутатите.

Преди месеци министърът на финансите Владислав Горанов обяви, чеще бъдат атакувани всички сделки, които нарушават пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите. За това обаче данни от синдиците няма.

През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите на фалиралата институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *