Ипотекирани имоти заляха пазара

Медии, строителни предприемачи и брокери на имоти сякаш са се наговорили да подлудят гражданите, които се вълнуват от пазара на недвижимости. Само за седмица в средствата за масова информация бе обявено, че цените на имотите са се сринали до нивото си от 2004-а и в същото време в някои градове като София се наблюдавал лек ръст, съобщава в. „Банкеръ“. Има обаче една пазарна ниша, на която засега малцина обръщат внимание, но тя е доста показателна. Става дума за продажбата на ипотекирани пред банките имоти.

Проверка на изданието установила, че за юли и август са обявени публични търгове за 1277 имота, чиято обща начална цена е 185 млн. лева. В сравнение с данните от март-април броят на имотите е нараснал с близо една четвърт, а общата им първоначална цена е намаляла с около 10 млн. лева. Което означава само едно – финансовите проблеми на бизнеса и гражданите се задълбочават, а платежоспособните купувачи, участващи в търговете, намаляват.

Това засяга не само публичните продажби на апартаменти. Разнообразието в предлаганите имоти е много по-голямо – от хотели в Несебър, Варна и София, през фабрики и промишлени помещения в Бургас, Шумен и Русе, земеделски земи по всички краища на България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *