Ипотечната криза ограничи търсенето на кредити в Европа

Банките в Еврозоната ще затегнат стандартите за кредитиране още до края на първото тримесечие на тази година, съобщи Ройтерс. Основните фактори за това решение са нестабилността на финансовите пазари, влошената прогноза за икономическия ръст и имотния пазар на Стария континент.

Банките в региона очакват по-строги стандарти във всички сегменти на кредитирането – за бизнеса, за потребители и ипотечните кредити. И в трите категории се очаква намалено търсене на кредити, пише в. „Дневник“.

Мнението на банките беше събрано в проучване на Европейската централна банка сред 89 кредитни експерти във валутния съюз. Отговорите са събрани преди 8 януари.

Поради извънредните условия на финансовите пазари проучването излиза с месец по-рано и съдържа специфични за кризата въпроси. Отговорите на кредитните инспектори отразяват условията през четвъртото тримесечие на миналата година.

Проучването на Европейската централна банка разкрива, че през последното тримесечие на миналата година има леко покачване на кредитите за бизнеса спрямо третото тримесечие, но се отчита спад спрямо периода от миналата година.

Жилищните кредити са намалели значително през периода, както и търсенето на потребителски кредити.

Молбите за кредити за потребление или за бизнеса са намалели значително в резултат на кризата на световната ликвидност и песимизма за икономическия ръст, смята Европейската централна банка, цитирана от в. „Файненшъл таймс“. От банката обаче посочват, че намаленото търсене ще помогне за така желаното ограничаване на междубанковите лихви.

От централната банка очакват условията на кредитния пазар да продължат да се влошават през първото тримесечие.

Банките в Еврозоната освен това са въвели по-строги правила както за стандартните, така и за рисковите кредити. През последното тримесечие на миналата година се наблюдава ограничаване на максималния период на кредитите, което също се тълкува като затрудняване на условията. Кризата на ликвидността има различен ефект върху стандартите за различните сегменти на кредитирането.

Най-много кризата засегна условията по кредити за бизнеса, отколкото за потребителските заеми. Големите компании намират по-трудно финансиране в сравнение с малкия бизнес.

В последното проучване около 18 процента от банките са споменали, че кризата ще затрудни условията за кредитиране. При проучването от третото тримесечие такъв отговор са дали само 7 на сто от банките.

Повече от половината запитани банки очакват затрудненията да се запазят поне до края на тримесечието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *