Ипотечните кредити в България са сред най-скъпите в ЕС

Данните за септември на ЕЦБ сочат, че жилищните ипотечни кредити в България са едни от най-скъпите. Лихвите по новоотпуснатите кредити в лева през септември са в размер на 7,6% (ГПР), като само лихвите в Унгария са по-високи. Изненадващото е, че в страни с проблемни банкови системи, в които отделни банки бяха спасявани от правителствата (Латвия, Кипър и Гърция например) и в страни с много по-влошени икономически показатели и дисбаланси лихвите по ипотечните кредити са много по-ниски. Ако към това добавим и факта, че инфлацията в България е ниска през последните години, дори за последните 12 месеца хармонизираният индекс на потребителските цени отчита дефлация от 1,3% годишно, то се оказва, че в реално изражение българските домакинства ползват най-скъпите кредити в ЕС. Всичко това при положение, че банковата система е добре капитализирана, ликвидна, не е отчела нито една година със загуба, а натрупаните провизии и обезпечения по кредитите компенсират лошите кредити.

Причините за високите лихви по ипотечните заеми у нас вероятно са много, но на фона на стабилната, ликвидна и печеливша банкова система е трудно да се обясни този факт. Трудно с висока цена банковия капитал българската икономика ще успее да се конкурира с останалите страни от ЕС.

Лихвите по ипотечните кредити в Естония, Латвия и Литва са далеч по-приемливи от тези в България, както в спасяваната поне три пъти за последните три години Гърция. Спукването на имотния балон в Испания също не пречи на испанските банки да се конкурират за клиенти с по-ниски лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *