Ирак построиха робот за борба с терористите

Ирак построи въоръжен робот, който да използват с цел да си върнат град, окупиран от ISIS, съобщава Baghdad Post. Въз основа на писмен превод на историята Defense One’s, роботът е с размерите на автомобил и на външен вид прилича на танк, оборудван с автоматична картечница и гранатомет. Контролиран с помощта на лаптоп и възможност за обхват от километър разстояние, роботът е снабден с четири камери, които предоставят на оператора текуща информация от бойното поле. Това разстояние означава, че операторите все пак трябва да бъдат на бойното поле, но най-малко те могат да останат скрити на безопасно място, докато машината си върши работата.

Не е ясно кой точно е построил този робот с прякор „Alrobot“ (арабски робот). Baghdad Post кредитира двама братя за усилието, но не споменава имената им и техните предпочитания. Един потребител в Twitter казва, че роботът е бил представен на изложба за сигурност и отбрана в Багдад преди половин година, като предоставя и снимка на от събитието.

Тъй като подробностите за робота са оскъдни, човек трябва да се чуди колко често Ирак планира да го използва и дали правителството на страната планира да създаде повече такива роботи. Elliot Zweig, заместник-директор на изследователския институт от близкия изток, хвърли малко повече светлина за плановете на страната. Той казва, че роботът ще се използва за връщането на превзетия през 2014 година от ISIS град в северната част на Ирак – Мосул.

Публикацията подготви: Станислав ШИШМАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *