Иран иска интеграция с азиатските гиганти

Иранският президент Хасан Рохани призова за по-добра икономическа интеграция с азиатските гиганти. Той каза това по време на посещение в Пакистан, който е потенциален клиент на иранския газ, предаде Франс прес, цитирана от БТА. По време на необичайната визита Рохани разговаря с пакистанския премиер Наваз Шариф, който се ангажира да обуздае енергийната криза, възпираща растежа на страната му.

„Една от главните ни цели е да постигнем по-добро икономическо взаимодействие с останалия свят и особено с дружеските страни в района“, заяви иранският президент в края на двудневното си посещение. Рохани настоя за изграждане на икономически коридор между пакистанското пристанище Гвадар и иранското Чабахар. Двете пристанища ще бъдат свързани с железопътна линия, пътища и морски транспорт, отбеляза Рохани, като подчерта, че проектът ще даде възможност в перспектива Иран да се свърже с Китай през Пакистан.

Двамата лидери подписаха шест икономически споразумения, включително петгодишен план за засилване на икономическото сътрудничество. Двете страни се бяха договорили за изграждане на газопровод, който да захранва с ирански газ жаден за ресурси Пакистан, но икономическите санкции срещу Техеран попречиха на Исламабад да построи своята част от тръбопровода. След отпадането на санкциите обаче, Пакистан иска да ускори икономическия обмен с Иран.

Рохани призова за сътрудничество между иранските и пакистанските тайни служби. „Отбранителните ни сектори би трябвало да си сътрудничат в името на сигурността в района“, изтъкна той, а пакистанският премиер подкрепи апела му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *