Иран легализира добива на криптовалута

Добивът на криптовалута вече е легална форма на бизнес в Иран, според решение на правителството, обявено от секретаря на Висшия съвет по киберпространство на страната Аболсасан Фироозабади.Иран легализира добива на криптовалута.

Резултат с изображение за криптовалути добив

Но официалната законодателна база, която би потвърдила това решение и би създала правна сигурност, все още не е разработена. Иранският национален център по въпросите на киберпространството се заел да създаде платформа за контрол на дейностите, свързани с добив на криптовалута.

Очаква се съответните ведомства в Иран да изготвят нормативи за работа на криптовалутните организации до края на септември 2018 г., според правителствения източник, на когото се позовава CoinDaily.co.

Същевременно, поради високата степен на инфлация, иранските граждани бързат да инвестират в криптовалута биткойн. Така те се опитват да заобиколят икономическите санкции на САЩ и да сведат до минимум загубите, дължащи се на хиперинфлацията, информация technews.bg.

Криптовалута (на английски: cryptocurrency) е средство за размяна, основано на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици. Криптовалутите са подвид на алтернативни валути, или по-конкретно на цифрова валута. Първата децентрализирана криптовалута стана Биткойн през 2009 г. Оттогава са създадени множество други криптовалути. Наричани са често алткойн, като смесица от биткойн алтернативи.

За разлика от електронните пари в централизираните банкови системи контролът при криптовалутите е децентрализиран.Например при биткойн децентрализираното управление става с блокова верига, т.е. базата от данни на транзакциите се поддържа като разпределена счетоводна книга.[7]

Поради големите скокове в цените и произтичащите от това измами финансовите регулатори се опитват да ограничат и регламентират по някакъв начин криптовалутите и всички услуги и продукти, свързани с тях. В тази посока са и действията на големи рекламодатели като Гугъл и Фейсбук, които вече са забранили рекламите, свързани с крипто продукти

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *