Иран огласи нови постижения в ядрената си програма

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад откри официално в град Исфахан първия ирански завод за ядрено гориво. Техеран твърди, че с този завод затваря цикъла на производство, предаде Франс прес. Иран изпробва два нови вида центрофуги за обогатяване на уран с няколкократно по-голям капацитет от досегашните, обяви Ахмадинеджад в речта си по случай Националния ден на ядрените технологии.
Ислямската република инсталира около 7000 центрофуги (в Натанц), а в рамките на петгодишната ни програма броят им ще достигне 50 000, заяви председателят на Иранската организация за атомна енергия Голамреза Агазад.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отказа да коментира тези данни пред АФП. В доклад от 19 февруари агенцията твърди, че Иран разполага с 3964 работещи центрофуги, 1476 центрофуги в изпитателна фаза и около 125 инсталирани, но още неприведени в действие центрофуги.
Заводът в Исфахан е с годишен капацитет за производство на 10 тона ядрено гориво за захранване на 40-мегаватовия атомен реактор с тежка вода за изследователски цели в Арак (в строеж в централната иранска провинция Маркази) и на 30 тона гориво за бъдещи реактори с лека вода, посочва иранската информационна агенция Мехр.
Цикълът за производство на ядрено гориво включва завода за уранов хексафлуорид (UF6), също в Исфахан, чието производство се използва за получаването на обогатен уран, произвеждан от завода в Натанц. След това този уран ще се използва от новия завод в Исфахан за производството на ядрено гориво за бъдещите атомни централи в Иран.
„Шесторката“ на Русия, Германия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания (петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) обяви, че ще покани Техеран на пряка среща за обсъждане на ядрената му програма. Трябва да проучим това предложение. Става дума обаче да конструктивно предложение и промяна в подхода, отбеляза за АФП Али Акбар Джаванфекър, близък съветник на Ахмадинеджад. Надяваме се, че това е знак за промяна в отношението към по-реалистичен подход, добави Джаванфекър.
Ахмадинеджад заяви, че Иран винаги се е стремил към разумен диалог, но че всеки диалог трябва да се основава на взаимно уважение и справедливост. Той подчерта, че Техеран няма да приеме еднопосочен диалог и преговори в атмосфера на заплахи. Иранският президент заяви, че страната му винаги е била отворена за преговори със САЩ и другите страни по ядрената й програма, но настоя, че преговорите трябва да бъдат базирани на зачитането на правата на Иран. Ахмадинеджад добави, че Иран ще представи ново предложение за преговори, като изтъкна, че „условията са се променили“ – явен намек за избирането на президента Барак Обама и за собствения напредък на Техеран по ядрената му програма след предишния кръг от преговори миналата година. Той обаче не разкри съдържанието на предложението, предаде Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *