Иран определи като „шега“ замразяването на петролния добив

Иранският министър на петрола Биян Занганех определи като „смешно” споразумението между други големи производители на петрол за замразяване на нивото на продукцията, за да се стабилизират цените.

„Някои съседни страни през годините увеличиха продукцията си до 10 милиона барела на ден и изнасят това количество. Сега искат замразяване на производството. Те го замразяват при 10 милиона на ден, а ние при 1 милион. Това е много смешна шега”, заяви Занганех, цитиран от AFP.

Със стабилизирането на пренаситения пазар се договориха Русия и страните членове на ОПЕК Саудитска Арабия, Венецуела и Катар. Според предварителното им споразумение, те ще замразят темповете на продукция на януарските им нива, но при положение че и други големи производители ще сторят това, за да се запазят пазарните дялове. С такава мярка се съгласи и Нигерия.

В момента цените на барел петрол на международните пазари се въртят около 30 долара за барел, а в началото на тази година достигнаха най-ниската си стойност за последните 13 години.

Иран, който има вторите най-големи в света нефтени находища, увеличи производството си, след като ограничи ядрената си програма и международните икономически санкции върху страната бяха свалени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *