Иран: От МААЕ са помислили тоалетни за ядрени обекти

Това заяви днес на пресконференция в Москва заместник-председателят на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Багери-Кяни, предаде  ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. „Докладът на МААЕ подронва легитимността на тази организация. Документите засягат стари въпроси. Сътрудниците на МААЕ твърдят, че разполагат със спътникови снимки, на които уж се виждали метални камери, в които се извършвали хидродинамични опити. Ние повикахме инспекторите, за да се убедят в погрешната си преценка. И те видяха с очите си, че това не са ядрени обекти, а химически тоалетни. А сега отново ни пробутват тези фалшиви документи“, категоричен бе той.
„Иран ще се съветва с Русия и Китай по всички аспекти на своята ядрена програма. Приветстваме факта, че Русия и Китай смятат доклада на МААЕ за политически мотивиран,“ добави иранският представител.
Багири-Кяни беше категоричен, че ако Израел нанесе военен удар по Иран, „ще се сблъска не с въпроса за своята легитимност, а с въпроса за своето съществуване“.
По-рано днес британският вестник „Дейли мейл” съобщи, като се позовава на разузнавателни и правителствени източници, че Израел може да атакува ядрените обекти на Иран около Коледа. Още преди да излезе докладът на МААЕ обаче, израелският военен министър Ехуд Барак заяви, че информациите за планиран удар са спекулации и че такъв не е планиран. Израел обаче настоя за сериозни международни санкции, с които ядрената програма на Техеран да бъде спряна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *