Иран предлага 50 проекта за добив на газ и петрол на стойност 25 млрд. долара

Иран предложи на чуждестранните инвеститори петдесет проекта за добив на петрол и природен газ на обща стойност 25 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

Реализацията на тези проекти ще зависи от това дали международните санкции срещу Иран ще бъдат отменени, както се очаква, в началото на идната година, както и от това дали компаниите ще приемат новите условия, които им предлага Техеран.

Министърът на петролната индустрия Биджан Занганезаяви, че желаещите да се включат в проектите ще трябва да се примирят с миноритарен дял в бъдещите съвместни предприятия. Същевременно Зангане увери, че предлаганото сътрудничество ще бъде рентабилно, въпреки рекордното поевтиняване на петрола.

В конференцията в Техеран, която продължава и днес, участват представители на „Бритиш Петролиъм“, „Шел“, „О Ем Ви“, „Тотал“ и други водещи компании от бранша, но не и от Съединените щати. Иранските власти обясниха този факт с ембаргото, което е все още в сила, въпреки че сделката за ограничаване на иранската ядрена програма беше подписана още през юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *