Иран прехвърля над 11 тона уран в Русия

Тонове обогатен уран, който можеше да бъде превърнат в ядрено оръжие, бяха натоварени на кораб, пътуващ от Иран за Русия.Така историческото споразумение за иранската ядрена програма се доближи още повече до пълното прилагане, отбелязаха световните агенции.

Американският държавен секретарДжон Кери изрази задоволствоот този напредък и съобщи, че малко повече от 11 тона обогатен уран са потеглили от Иран за Русия, посочват Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Кери определи това катозначителен напредъккъм изпълнението от страна на Иран на ключовите ангажименти, поети по силата на ядреното споразумение.

Уранът, който се транспортира от Иран за Русия, включвавсички запаси на уран, обогатен до 20 процента, които до този момент не са били „оформени като горивни плочи“ за изследователския ядрен реактор в Техеран, посочи Кери.

Иран пое ангажимента да разполага само с 300 килограма от този нискообогатен уран при влизането в сила на споразумението.Говорител на руското министерство на външните работи потвърди пред Франс прес, чеИран е изпълнила задълженията сиотносно прехвърлянето на нискообогатен уран към Русия.

От своя страна шефът на иранската ядрена програма Али Акбар Салехи посочи, пред иранската агенция ИСНА, че процесът по трансфер на урана се е състоял.По-рано ИСНА съобщи, че транспортираното към Русия количество уран надхвърля 8,5 тона и че Иран е получила в замяна около 140 тона естествен уран.

Новината идва пет месеца след подписването на споразумение за иранската ядрена програма между Иран и великите сили. То предвижда ограничаване на част от иранската ядрена програма, по-специално наобогатяването на уранза период от 10 до 15 години, припомня Франс прес.

Когато Международната агенция за атомна енергия констатира, че Иран е изпълнил всички задължения по този въпрос, то тогава ще последвапрогресивно вдигане на икономическите санкции, които САЩ и други страни наложиха в миналото на Иран заради ядрената програма.
Очаква се МААЕ да направи тази констатация в началото на януари, допълва ДПА.

Вашингтон обяви, че ще изчака решението на МААЕ преди да пристъпи към отмяна на санкциите срещу иранската индустрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *