Иран продава петрол срещу злато

Иран вече е приемал плащания в злато от Китай и Индия. Занапред ще бъдат приемани и плащания в различни национални валути. Новината за решението на Иран да приема злато вместо долари за петрола, който продава, повлия върху цената на благородния метал, който поскъпва до $ 1 790.50 за тройунция. Среброто също рязко поскъпна с 4.5% до $ 37.205 за тройунция.
Първите коментари на анализаторите по темата са, че с това действие се извършва първа крачка към бетониране на статуса на златото като общоприето средство за съхранение на стойност и универсална валута, която е приета по целия свят. Цената на благородния метал растеше през последните 11 години, тъй като инвеститорите търсеха защита срещу инфлацията и поевтиняването на долара. През лятото на миналата година златото поскъпна до $ 1 923.70 за тройунция, след като централните банки се активизираха в покупки.
От друга страна анализаторите обръщат внимание на причината, която може би е принудила Иран да се опита да замени долара със злато. Страната е подложена на натиск от страна на САЩ и Европа заради ядрената й програма, за която се счита, че не е изцяло предназначена за мирни цели. Страните от Европейския съюз решиха да преустановят вноса на ирански нефт, а Техеран вече спря доставките за някои от основните потребителки на петрол в Европа като Франция и Великобритания. Така притокът на капитали към Иран секна, а с това и резервите в чуждестранна валута започнаха да се топят.
В момента Иран изпитва затруднение да достави основни хранителни продукти за 74-милионното си население. Цените на местния пазар са скочили рязко, а и заради предстоящите избори на 2 март правителството прави всичко, което е по силите му, за да осигури на населението продукти от първа необходимост.
Заради изчерпването на валутните резерви, Иран купувала пшеницата в злато и в бартерни сделки, включително с доставчици от Европа. Друг любопитен детайл е, че за разлика от парите, сделките със злато гарантират анонимност. Ако у Иран бъдат засечени кюлчета, срещу които страната е продала петрол, ще бъде трудно доказването на това кой е купил от нея. По непотвърдени данни, в централната банка на страната има резерви от 29 млн. унции злато, което показва колко дълго Иран може да издържи на международния натиск. Колкото по-дълго се запазят санкциите над държавата, обаче, толкова по-дълго благородният метал ще има фундаментална причина да поскъпва. Освен това на пазарите ще се затвърди функцията му като разплащателно средство.
Вече се чуват прогнози от техническите анализатори, че златото е на път към $ 3 500 за тройунция, а среброто също се ориентира към внушителен растеж през тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *