Иран увеличи почти двойно петролния си експорт

Експортът на Иран на суров петрол е достигнал 1,2 млн. барела дневно. Това е почти двойно увеличение в рамките на 8-те месеца, в които страната има нов президент, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Обемът е с около 1/5 над прогнозите и ще продължи да се увеличава, допълва Моазами.“Когато правителството започна работа, износът беше 700 000 барела дневно“, допълва той, цитиран от агенция Мехр. По думите му тези 1,2 млн. барела са допълнени с още 200 000 барела дериватни продукти от суров петрол. През юни 2013 г. беше избран президентът Хасан Рухани, известен като умерен ръководител. Той зае поста през август.

Увеличаването на износа на ирански петрол идва в момент, когато Техеран и западните сили подготвят за месец май петия кръг от преговорите по противоречивата ядрена програма на ислямската република. Въпреки увеличението, иранският износ на петрол все още е наполовина по-малък от периода преди санкциите – през 2011 г. страната изнасяше 2,5 млн. барела на ден. Основните купувачи на иранско черно злато са Китай, Индия, Южна Корея и Япония.

Техеран постоянно е отричал подозренията на Запада и на Израел, че под ядрената му програма са прикрити опитите за тайно създаване на атомно оръжие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *