Иран ще продава петрола си с голяма отстъпка

Иран ще продава петрола си на азиатските пазари през ноември при най-голямата отстъпка от 6 години, като по този начин ще изравни отстъпките, които предлага Саудитска Арабия, във време когато бенчмаркът при суровия петрол навлиза все по-дълбоко на „меча територия”.

Държавната National Iranian Oil Co понижи продажната си цена за азиатските купувачи за ноември, съобщават двама източници, близки до компанията пред Блумбърг.

Ходът идва седмица след като Саудитска Арабия, която е най-големият световен производител, понижи цената, която иска за сорта Арабски лек суров за азиатските купувачи до най-ниската стойност от декември 2008. Брентът, който е глобален бенчмарк при суровия петрол, падна вчера до най-ниската си стойност от близо четири години.

„Понижението на цената от Иран прави вероятността от ценова война все по-вероятна”, коментира Ойген Вайнберг, директор на анализаторите на Commerzbank AG във Франкфурт.

„Иран напълно са наясно с посоката и настроението на пазара. Предвид това, че виждаме поредни понижения, ситуацията прилича на реакция и контрареакция”.

Производителите от Близкия изток срещат все по-голяма конкуренция за азиатските пазари, които са глобален пазар №1. Товари от САЩ, Латинска Америка и Русия търсят купувачи в региона, във време на излишък в предлагането на международните пазари.

В същото време темпът на търсене от региона се забавя, предвид по-слабия растеж на Китай, който е вторият по големина световен потребител.

Фючърсите на брента и на West Texas Intermediate, сортът, който е бенчмарк за САЩ, губят над 20% от юнските си пикове, което по популярната пазарна дефиниция означава, че цените при двата сорта са навлезли в „мечи пазар”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *