Ирландия разхлабва правилата за ипотечно кредитиране на купувачите на първи дом

Централната банка на Ирландия се отказа от плановете си да ограничи ипотечното кредитиране заради политическия натиск за подпомагане на купувачите на първи дом, съобщава Bloomberg.

Купувачите на първо собствено жилище ще могат да изтеглят ипотечен кредит в размер до 90 на сто от стойността на имота. Поставена е обаче горна ценова граница от 220 хил. евро. През октомври 2014 г. Централната банка на страната предложи външното финансиране да се ограничи до 80 на сто от цената на имота.

„С цената на малко усложнения, но без да компрометираме цялостната ефективност на мерките, увеличаваме дела на външното финансиране за купувачите на първо жилище, които избират по-евтини домове“, коментира управителят на институцията Патрик Хонохан.

Първоначалният план на ирландската Централна банка да ограничи ипотечното кредитиране на бързо възстановяващия пазар на имоти в страната си навлече критиките на политици и банкери. Противниците на плана изтъкнаха, че той значително ще ограничи възможностите на купувачите на първи собствен дом на фона на възстановяването на цените на имотите.

Средната офертна цена на жилище в Дъблин достигна 269 хил. евро в края на последното тримесечие на миналата година, според данни на портала за имоти Myhome.ie. Според данни на националната статистика цените на жилищата в столицата на Ирландия са се увеличили с 22% на годишна база през ноември, откогато са последните данни, докато в национален план повишението е 16 на сто. Все още обаче цените в града са с близо 40 на сто под предкризисния пик, достигнат през 2007 г.

Всички останали купувачи на имоти обаче ще трябва да приготвят минимум 20 на сто от цената на имота, тъй като за тях се запазва горната граница на външното финансиране от 80 на сто. На банките се дава възможност да нарушават това правило, но за не повече от 15 на сто от годишния обем на отпуснатите от тях ипотечни кредити и при стриктна проверка на кредитополучателите.

Централната банка въвежда и изискване ипотечните кредити да не надвишават 3,5 пъти годишните доходи на кредитополучателите. Това правило също ще може да се нарушава – по-големите заеми ще могат да са до 20 на сто от годишния обем на отпуснатите ипотеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *