Ирландия спасява банката си

Дъблин, Ирландия /КРОСС/ Ирландия ще вземе мажоритарен дял във втората по големина банка като част от новия спасителен план, струващ милиарди евро на страната, за спасяване на кредиторите. Това решение накара правителството да преработи бюджетните си планове.
Ирландската банка ще получи 3 млрд. евро в допълнение към предишната помощ, при която правителството закупи привилегировани акции на стойност 3,5 млрд. евро, което направи собствеността на държавата в банката повече от 90%. Правителството обяви също така, че действащият председател, Дан О’Конър, и играещия ролята на управител, Колм Дохърти, ще се оттеглят. Разходите за спасяването на Англо-ирландската банка вероятно ще достигнат 34 млрд. евро, след като централната банка обяви допълнителни капиталови инжекции за банката, по време, когато бизнеса с имоти в Ирландия се срива.
В допълнение, финансовата институция Irish Nationwide Building Society ще има нужда от 2,7 млрд. евро, с което спасителния план ще нарасне на 5,4 млрд. евро.
Разходите по спасителната операция ще вдигнат бюджетния дефицит от планираните 11,75 % от брутния вътрешен продукт през 2010 г. до 32%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *