Ирландската компания Smurfit Kappa купува завод в Луковит

Ирландската компания Smurfit Kappa, която има над 350 предприятия за производство на хартия и опаковки в света и оборот от близо 9 млрд. евро за миналата година, ще придобие завода за опаковки от велпапе „Витавел“ в Луковит. Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията. Подробности за сделката засега липсват, а от компаниите не бяха открити за коментар.

Резултат с изображение за "Витавел" в Луковит

Разширяване на бизнеса

От краткото съобщение до антимонополното ведомство се разбира, че Smurfit Kappa ще придобие 100% от българското дружество. Очаква се сделката да окаже въздействие върху националния пазар на велпапе и опаковки от него и на пазара на хартии за велпапе. Въпреки разликата в мащаба и двете компании работят в този сектор. Според уведомлението Smurfit Kappa извършва търговска дейност в България с велпапе и различни видове опаковки, а „Витавел“ произвежда такива продукти, информира в.Капитал.

От ирландската компания засега не са отговорили на въпросите на „Капитал“ каква е целта на сделката и как тя се вписва в стратегията им. От информация на сайта става ясно, че групата постоянно разширява бизнеса си, като само миналата година има придобивания в три европейски държави, включително съседна Сърбия, където е станала собственик на FHB и Avala Ada. Предната година пък е купила предприятие в Гърция, откъдето в момента обслужва региона на Балканите.

Страните в сделката

Луковитският завод за велпапе е създаден още по соцвреме, а през 1995 г. е приватизиран от мениджърски екип чрез „Витавел – инвест“, която в момента държи 84.73% от акциите, а останалите са собственост на физически лица. Според отчета на „Витавел“ за 2017 г. приходите й от продажба на продукция (велпапе и опаковки) са 13.9 млн. лв. (ръст от 14% на годишна база), като почти всички са на вътрешния пазар. За поредна година обаче компанията отбелязва загуба, която през 2017 г. се увеличава до 481 хил. лв. (365 хил. лв. през 2016 г.). В компанията работят около 150 души.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *