Ирландците казаха дългоочакваното „Да“ на Лисабонския договор

67,8 % от ирландците са казали „да“ на Лисабонския договор, след преброяването на гласовете в 23 от 43-те избирателни окръга, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Противниците на новия европейски договор са победили само в два окръга – в северното графство Донегол, при това със съвсем лека преднина.

Протестното „не“ там бе очаквано заради проблемите на риболовния сектор, отбелязва ДПА. Окончателните резултати ще станат известни около 17.30 ч. местно време (19.30 ч. българско време). Очаква се те да не бъдат много различни от сегашните.

Ирландският премиер Брайън Коуен официално обяви победа за привържениците на Лисабонския договор на вчерашния референдум, предаде РТЕ.

Коуен заяви, че вотът е „декларация за намерението за оставане в сърцето на Европа“. Премиерът допълни, че той ще доведе до „по-силна и по-справедлива Ирландия и Европа“.

От българска страна външният министър Румяна Желева и президентът Георги Първанов изразиха своето задоволство от одобрението на договора от страна на ирландците.

Сърбия също приветства новината, че Ирландия е гласувала в подкрепа на Лисабонския договор за ЕС, като заяви, че кандидатите за членство в съюза от Западните Балкани също ще спечелят, предаде АФП.

Ирландското „Да“ на споразумението „отвори вратите на Европа, която ще има място за всички европейски нации, включително тези от Западните Балкани,“ заяви пред агенция БЕТА сръбският министър на външните работи Вук Йеремич.

„Вярвам, че ще имаме причина да сме щастливи за успеха на ирландския референдум и да изпълним всички критерии за членство в ЕС с още повече енергия,“ каза Йеремич.

От всички западнобалкански държави Хърватия е най-близо до членството в ЕС, като се надява да бъде приета в съюза до 2011 г., докато Македония все още очаква старта на предприсъединителните преговори.

Сърбия планира да кандидатства за статут на кандидат-член до края на тази година, надявайки се да се присъедини към блока до 2014 г.

Черна гора очаква да получи кандидатски статут, докато напредъкът на Босна по дългия път до еврочленството бе възпрепятстван от политическо и етническо напрежение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *