Искаме от ЕК по-дълъг период за евросредствата

Това заяви на пресконференция в Министерството на финансите еврокомисарят за бюджет и финанси Януш Левандовски, предаде БТА.
Левандовски обаче подчерта, че ЕК има нужда от доказателства от държавите – членки, включително и от България, че усвояването на европейските средства се случва и това води до истински промени и че разходването на структурните фондове е разумно.
По статистически данни 2010 г. е добра година за България, страната ви вече е освободена от наказателна процедура за свръхдефицит и това е много важно за имиджа на страната, посочи еврокомисарят.
2011 г. трябва да бъде едновременно година на растеж за България и в същото време да се постигне стабилност на публичните финанси, каза Левандовски.
Живеем във време на финансови ограничения, но трябва да оформим и нашето финансово бъдеще. Затова се нуждаем от силни доказателства да убедим данъкоплатците в Германия, Холандия, Швеция и други, че благодарение на принципа на солидарността, животът в ЕС се подобрява, посочи Януш Левандовски.
Усвояване на европейски средства в рамките на 10% не е особено впечатляващо, но ни впечатлява фактът, че през 2010 г. е постигнат невероятен напредък, а за 2011 г. се очаква работа и приключване на съществени проекти, което ще доведе до положителни новини, каза Левандовски.
Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че някои от страните – членки на ЕС имат виждане, че следващият програмен период трябва да бъде по-кратък, петгодишен, докато българското правителство е на мнение, че колкото по-дълъг е програмният период толкова е по-лесно усвояването на средства по оперативните програми, особено по големи инфраструктурни проекти, които България ще осъществява, затова страната ни настоява за седемгодишен период – от 2013 до 2020 г.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *