Искаме ресорите на Малта или на Румъния в Еврокомисията

Румъния или Малта ще трябва да се съгласят да бъде сменено портфолиото на техните еврокомисари Корина Крецу и Кармену Вела, за да успее България да вземе някой от ресорите регионална политика или околна среда. Апетит към тях изяви премиерът Бойко Борисов, след като вицепрезидентът на Европейската комисия и отговорник за бюджета Кристалина Георгиева обяви, че подава оставка.

Определянето на ресорите на комисарите е приоритет изключително на председателя Жан-Клод Юнкер, коментира в понеделник говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Затова българският премиер Бойко Борисов поиска телефонен разговор с Юнкер, за да обсъдят възможностите някой от тези ресори да бъде даден на България. Той трябваше да се състои снощи, но до късно вечерта нямаше потвърждение дали двамата са се чули.

Обикновено обаче разместванията се съобразяват и с претенциите на страните. Това вероятно ще наложи провеждането на преговори с Румъния и Малта, които да се съгласят да отстъпят от сегашните си портфолиа.

Разместване на ресорите на комисарите означава и нови изслушвания в Европейския парламент не само на кандидата от България, но и на еврокомисарите, чиито ресори се разместват. Депутатите трябва да ги одобрят за новия им ресор. Такава процедура ще премине и германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който бе посочен от Юнкер за ресора бюджет след напускането на Кристалина Георгиева, информира в.24часа.

Йотингер вече веднъж бе комисар по бюджета, докато Георгиева бе в отпуск за кратката си кампания за генерален секретар на ООН. Шансовете на България да поеме регионалното развитие са по-големи, тъй като в Брюксел имало недоволство от работата на румънската еврокомисарка Корина Крецу, обясниха дипломати пред в. „24 часа“.

В същото време обаче тежестта на Малта е по-ниска и има възможност и тя да бъде убедена да освободи ресора околна среда. Все още няма яснота и дали Йотингер ще освободи ресора „Цифрова икономика и цифрово общество“, след като поеме напълно задълженията по бюджета на Георгиева. В крайна сметка зависи много кого ще предложи България за нов еврокомисар и какви са областите, в които е компетентен, коментираха от Брюксел.

Обсъждането на евентуални конкретни кандидати е трябвало да бъде една от темите на планирания разговор между Борисов и Юнкер. Според информация на „24 часа“ премиерът се е насочил именно към тези два ресора заради възможността лесно да излъчи добре подготвен кандидат.

Веднага бяха спрегнати имената на президента Росен Плевнелиев, вицепремиера Томислав Дончев, регионалната министърка Лиляна Павлова и дори бившата екоминистърка Нона Караджова. Всеки от тях има опит в работата с комисията и освен това е компетентен в областите регионално развитие и околна среда.

В събота обаче Борисов обяви, че Плевнелиев няма как да е кандидат, тъй като мандатът му приключва чак в края на януари. Вчера пък Томислав Дончев отрече за себе си. Евродепутатката Ева Паунова също може да бъде издигната, ако Йотингер освободи цифровата икономика и Юнкер предпочете да не размества други ресори.

Имало и вариант България да забави официалната си номинация до началото на 2017 г., когато Георгиева ще напусне ЕК и ще започне работата си като главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие, част от групата на Световната банка.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *