Искат висяща железница вместо метро в София

15 млн. лева да бъдат дадени за висяща железница вместо 238 млн. лева за метро в София, искат от „Движение народен юмрук“, съобщи инж. Кирил Манов от движението.
Тяхно първо предложение за такава надземна железница е от „Младост“ 1 до аерогарата.
Така, според тях, ще се намали разходът за транспорт, както и замърсяването, като един градски автобус замърсява колкото 200-300 автомобила.
От движението смятат, че тази железница е уместно да бъде построена и по коритата на реките Перловска и Владайска, като тя ще представлява колони, набити в коритата на реките и вагонетки минимум на 4.8 метра над земята.
Според тях опитът на Германия показва, че метрото е 10 пъти по-скъпо от въздушна железница.
„Не трябва да мислим, че спокойно можем да се справим с проблемите по транспорта на София, защото скоро столицата ще стане 2 млн. души и трябва да се взимат комплексни решения“, каза още Манов.
Обосновката на движението е, че поради ниската скорост на градския транспорт, която е около 20 км/час, както и голямото натоварване на движението води до близо надтри часа загуба на време на всеки човек дневно.
Затова те официално ще внесат своето предложение в Столичния общински съвет и се надяват на одобрението на общинарите.
От движението обаче казаха, че общината трябва да даде поне 20 000 лева, за да бъде направено пълно изследване.
Според тях тази въздушна железница може да бъде изградена на най-различни натоварени места в столицата.
От движението заключиха, че 30-40-процентното увеличение на данъците и таксите за притежатели на автомобили, което иска да наложи Общинския съвет, е извън всякаква логика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *