Искат данъкът да е според газовете

Европейският парламент наскоро подкрепи плановете за премахване на таксата за регистрация на автомобилите в ЕС и замяната й с нов годишен данък. Той ще зависи от нивото на вредните емисии, които изпускат колите. Така собствениците на автомобили, които замърсяват по-малко околната среда, ще плащат и по-нисък данък. Това особено ще удари притежателите на стари коли у нас. В България средната възраст на автопарка е над 15 г. и емисиите на въглероден диоксид от тях са доста високи.

Европейският парламент подкрепи позицията на Еврокомисията, но подчерта, че новият данък трябва да се обвърже с повече екостандарти като горивна ефективност на колата и замърсяващи емисии, а не само с емисиите на въглероден диоксид. Освен това депутатите подчертаха, че директивата не трябва да пречи на правителствата на членките на ЕС да освобождават от пътни такси старите коли, които са в движение над 20 години.

Промяната в облагането на колите цели да стимулира покупката на малки и икономични автомобили, смятат експертите. Тя ще бъде изгодна и за европейските производители, защото ще стимулира покупката на нови коли. В Европа все по-популярни стават и горивата като биодизел и биоетанол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *