Искат да се анализира загубила ли е България от замяната на външния дълг

Депутати от различни парламентарни групи предложиха Бюджетната комисия на Народното събрание да възложи на експерти да анализират загубила ли е България от замяната на българския външен дълг, извършена от правителството на Симеон Сакскобургготски.
През 2002 година правителството замени брейди облигации в долари за глобални облигации в евро. Възможно е това да е довело до загуби за България, тъй като цената на долара започна да пада, обясни депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Той и колегите му Димо Гяров от сините, Стоян Мавродиев от ГЕРБ и Бойко Великов от Коалиция за България предлагат експертната група да е от трима човека.
Агов посочи като предложения имената на проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на Българската академия на науките, също така Георги Ганев, който е доктор по финанси от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури и е програмен директор на Центъра за либерални стратегии, проф. Милчо Стоименов, който е доктор на икономическите науки.
«Срокът който предлагаме да бъде възприет за изработването на този анализ да бъде препоръчително шест месеца. Смятаме, че такъв анализ е крайно необходим на обществото. Дълго време се мълча по тази сделка, споменават се различни числа за загубите, навлечени на българския данъкоплатец, като се започне от 350 млн. евро и се стигне до 700 млн. евро, но никой до този момент не е казал цялата истина“, каза Асен Агов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *