Искат да улеснят получаването на гражданство на българите в чужбина

Според Дянков е напълно излишна едната от двете процедури по получаването на гражданство. Той обясни, че съгласно настоящия алгоритъм кандидатите първо трябва да докажат, че са българска общност, след което да започне формалната процедура по получаването на паспорта.
„За нас първата процедура, особено за общества като тези в Молдова и Украйна, е ненужна, защото те много лесно могат да докажат, че всичките им родители, роднини са българи (…) Това важи и за общностите в Албания, Македония, Сърбия“, посочи Дянков. Стремежът на управляващите е тези две процедури да се съчетаят.
Във връзка с изработването на стратегия за българите в чужбина вицепремиерът заяви, че за тях проблемът не е само как те да бъдат подпомагани, за да останат свързани с родината си. По-голямата тема е как да имат повече информация, обмен за кариерно развитие в страната. За тази цел според Симеон Дянков е те да се информират за всички възможности, които българите имат в България, на интернет страницата на Агенцията за българите в чужбина.
Той обясни: „Искаме така да се направи стратегията, че да допълни закона. Някои неща се позволяват в закона, а други – самата стратегия трябва да разработи, защото са по-технически. Идеята е те да се чувстват много по-близко до България във всеки един момент, а не само като посещават България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *