Искат двоен данък здраве

Касата пред фалит догодина, ако вноските не станат 10%, твърдят лекари

СОФИЯ. Почти двоен данък здраве искат докторите. Здравната вноска трябва да се вдигне от 6 на 10% от 1 януари, настоя Андрей Кехайов, шеф на Българския лекарски съюз (БЛС) вчера. В противен случай в системата няма да има достатъчно пари и това ще наложи намаляване на пакета от медицински услуги.

Около 250 млн. лв. има в резерва на здравната каса за следващата година, каза още Кехайов. За да се покрият плащанията за личните лекари, специалистите и болниците обаче са необходими повече от 700 млн. лв. Това означава, че ако не се вземат мерки, касата ще фалира. БЛС настоява още парите за здраве за догодина да не са по-малко от 6% от БВП. Сега в бюджета са определени 4,4 на сто от БВП, като това е най-ниският процент в Европа.

120 евро за медицински услуги на човек се падат у нас, докато в Германия цифрата е 3000 евро. БЛС и Българската асоциация за закрила на пациентите искат още и да участват с експерти в разработването на здравната стратегия. В настоящия си вид проектът за стратегия на МЗ е неприемлив, заяви Кехайов. От съсловната организация изразиха безпокойството си от опита да се игнорира договорното начало, което е факт от 5-6 години, както и да се омаловажи ролята на БЛС в следдипломната квалификация. От проекта не става ясно и как ще се финансира системата до 2012 г., коментира Кехойов.

Пациентът само на думи е в центъра на стратегията, каза и Пламен Таушанов, шеф на асоциацията за закрила на пациентите. Болните фигурирали само когато става дума за плащане. Не е ясно за обществото къде изтичат финансовите средства от системата, каза още Таушанов. Той припомни, че сега хората плащат по 3 пъти за здраве – веднъж осигурителната си вноска, втори път – недофинансираните клинични пътеки, и трети – в брой на лекарите. Така трудно може да се обясни на гражданите, че трябва да се вдигне вноската и да се доплаща лечението, коментира шефът на организацията.

Лили Войнова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *