Искат еврото да има по-силен глас на световната сцена

Засилва се натискът върху правителствата от еврозоната да оставят настрани националните си интереси и да дадат на общата валута по-силен глас на глобалната сцена, като потърсят едно общо място в Международния валутен фонд (МВФ), съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Призивите за подобно действие бяха отправени вчера от две от най-влиятелните личности в еврозоната в обръщенията им при откриването на двудневния икономическия форум в Брюксел, който отбелязва 10 години от Европейския икономически и валутен съюз.

„Нашата валута е втората в света. Политическите ни решения имат глобално въздействие и все повече еврозоната помага да се поддържа стабилността глобалната икономика и финансова система“, заяви еврокомисарят за икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния. „Следващата логична стъпка ще бъде обединяването на нашето представяне и получаването на едно място в МВФ“, допълни той.

Амбициите на Алмуния бяха подкрепени от Жан-Клод Юнкер, влиятелния председател на групата на финансовите министри от 15-те страни членки на еврозоната.

Подобни призиви не са нещо ново. Но сега, при повишена финансова нестабилност и глобално икономическо забавяне, те със сигурност ще получат отклик, отбелязва ДПА.

Докато еврото опроверга мнозина критици и се превърна в успешна икономическа история, мнозина експерти признават, че от политическа гледна точка то все още е под своята тежест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *