Искат повече пари за въглищата от „Марица Изток“

Миньорският синдикат на КТ „Подкрепа“ поиска спешно вдигане на цената поне с 15% на въглищата, добивани от мини „Марица Изток“. Според тях това ще даде възможност на държавната фирма да избегне технологичен срив в производството. От профсъюза смятат, че цената, на която се изкупуват въглищата, е с от 15% до 30% под себестойността на добиването им.

„Недопустимо е в мините от години да не се рехабилитира 50-60-годишна техника“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му всяка година във въгледобивното дружество не се правят ремонти и други задължителни дейности за поне 50 милиона.

„В германските тецове 60% от цената на мегаватчас произведено електричество се пада на въглищата, а у нас делът е много по-малък – 25-30 лв. на мегаватчас“, обясни Владимир Топалов, председател на Синдикалната миньорска федерация към „Подкрепа“. Цени от понеделник сочат, че енергийната борса у нас е затворила при цена за базова енергия от 82,75 лв. за МВтч. Най-високата цена е достигнала 130.55 лв. за МВтч.

Според синдикалния лидер на „Подкрепа“ в мините Генчо Генчев, държавната ТЕЦ „Марица-Изток-2″ продава само 10% от тока си на регулирания пазар и поскъпване от 15% на въглищата, които ползва, няма да доведат до увеличаване на електроенергията за битовите потребители.

Председателят на Националния стачен комитет на „Подкрепа“ Тончо Тончев смята, че декапитализацията на мините сега е по-голямата опасност за енергетиката ни от новите стандарти на ЕК, заради които могат да спрат тецовете в Маришкия басейн, информира в.Монитор.

От организацията предупреждават още, че е налице неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици върху площ до 100 кв. км, което застрашава мощностите, произвеждащи 40% от тока на страната.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *